Blog

Vakantieblues

Voor veel mensen is het best even wennen om na de vakantie weer aan het werk te gaan. Je moet weer in je ritme komen, thuis en op je werk. Nadenken: wat moet er ook alweer allemaal gebeuren? Op het werk moet ook alles wat in de zomer is blijven liggen weer ingehaald worden. En voor je het weet ligt die vakantie weer een eind achter je.
De eerste week na de vakantie was best weer wennen, vond ik zelf. Terwijl ik het niet eens zo druk had. En ik ook zeker geen hekel heb aan mijn werk.

De eerste dag begon ik vol goede moed weer met werken. Mensen bezoeken, nadenken over diensten die we komende tijd gaan houden (6 oktober een Johnny Cash-dienst in Spijk!). Maar de tweede dag merkte ik ineens dat ik terugverlangde naar de vakantie. Helaas, dat is nu weer voorbij!

Ik vraag me wel eens af: als we geen vakanties hadden, zouden we ze dan ook missen? Als je erop ingesteld was dat je werk gewoon doorging? Vaak voelen we juist vlak voor de vakantie hoe moe we zijn. En vlak na de vakantie missen we de vakantie alweer.

Misschien heb je wel eens van het Bijbelboek Prediker gehoord. Een heel interessant boek, geschreven door iemand die terugkijkt op een leven waarin hij alles heeft uitgeprobeerd, alles heeft bereikt wat hij wilde. En dan zegt hij: alles is leegte, en najagen van wind. Al dat gezwoeg onder de zon! Je hebt er niks aan. Het levert je niks op.

Als je dat hoort denk je: nou, lekkere kijk op het leven! Maar er zit wel wijsheid achter. Soms merk je dat mensen leven van vakantie naar vakantie. Of je hoort iemand zeggen: na mijn pensioen, dan… Maar ook als je gewoon met je dagelijkse dingen bezig bent, is het goed om soms na te denken over de vraag: wat doet er echt toe? Waar gaat het om? Waar wil ik voor leven?

Dat is wat de schrijver van Prediker doet. En hij geeft ons dan een hele mooie tip: “Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. Want God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven.”

Oftewel: laat je niet gek maken! Leef niet om te werken, werk om te leven. En heb oog voor het goede dat God je heeft gegeven. Van de natuur. Van de mensen om je heen. Durf de tijd te nemen om daarvan te genieten. Daarmee geef je God eer.
Een goed recept tegen de vakantieblues! En eigenlijk goed om dat het hele jaar door ter harte te nemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *