Januari 2024 – Legostad Steendam is weer opgebouwd!

Eind 2022 – Legostad Steendam was in het nieuws!
Dagblad van het Noorden – Video: Deze dominee uit Spijk is gek op Lego
Dagblad van het Noorden – Artikel: Weer kind zijn met Lego
Nederlands Dagblad – Foto’s: Ik ontdek door Lego een stukje creativiteit
RTV Noord – Video: De Legodominee van Spijk

De laatste video van mijn Legostad: Steendam!

Op 28 mei 2022 was mijn stad te bewonderen op RTV Noord!

Geschiedenis van Steendam
Steendam is gesticht op 21 mei 2020. Het was het begin van de coronatijd. Burgermeester Jake Schimmel had zojuist zijn oude hobby, Lego, herontdekt.
Hij kocht een ‘modulair gebouw’. Modulaire gebouwen van Lego zijn gebouwen die allemaal hetzelfde formaat hebben. Als je ze tegen elkaar aanzet, vormen ze een straat.
De burgermeester genoot erg van het bouwen van dit eerste gebouw. Al snel volgden er meer. Zowel nieuwe gebouwen als oude gebouwen, die hij via marktplaats opspeurde.
Er vormde zich een straat. Een lege kamer in zijn huis werd de plek waar hij deze straat neerzette, op een rijtje tafels.

De stad werd snel te groot voor één straat. Bij de Ikea bleken ideale tafels te koop te zijn die niet duur waren en allemaal dezelfde hoogte hadden. Zo werd de ruimte uitgebreid. Nu kon de stad groeien!
Naast de modulaire gebouwen liet de burgermeester een strand aanleggen, en verschillende woonhuizen bouwen. Ook een kerk mocht niet ontbreken!

Toen de stad maar bleef groeien en het steeds drukker werd op straat, kreeg de burgermeester van iemand de opmerking: is er een plek waar de minifigs vrij rond kunnen lopen, zonder last te hebben van al dat verkeer? De burgermeester dacht eens goed na. Hij kon wel een park laten aanleggen!

In een Legostad kan alles. Niks is te gek. Piraten, kastelen, een grote boom midden in de stad. En oude en nieuwe Lego door elkaar. Er ontstond een wijkje met Lego uit de jaren ’70 en ’80. De stad kreeg in deze tijd zijn naam: Steendam!


Door grote en kleine verschuivingen kreeg de stad elke paar maanden een ander uiterlijk. Uitproberen welk gebouw mooi staat naast welk gebouw, kijken wat het mooiste straatplan is, hoe alles het meest tot zijn recht komt. De burgermeester had het er maar druk mee!
Daarnaast besloot hij dat wit geen mooie achtergrond was voor de stad. Daar moest nodig iets aan veranderen. De muur achter de stad werd lichtblauw geverfd. En geen wolkje aan de lucht! Die moesten nodig wél komen. En hoe zou het zijn als er hier en daar vliegtuigen rond zouden vliegen?

Tot nu kon je om de stad heen lopen. Maar de burgermeester had een ander idee. De tafels werden tegen de muur aan geschoven. De stad werd breder. Zo kreeg je een mooie, brede blik op de stad.