Blog

Blijf in Mij

Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.
Woorden van Jezus, in Johannes 15:4-5

Tegenwoordig rijden steeds meer mensen in elektrische auto’s. Ik vind dat best een interessante ontwikkeling. Elektrisch rijden is heel anders dan in bijvoorbeeld een auto die op benzine rijdt. Je kunt niet zomaar meer onderweg tanken. Dat kan wel, maar dan sta je meteen een paar uur stil, en kun je geen kant meer op. Dus je moet goed voorbereid op weg gaan. Zorgen dat je weet hoe ver je kunt komen. En vooral: zorgen dat je accu vol zit. Want als je auto niet aan de laadpaal zit terwijl hij stilstaat, dan kom je niet ver!

Als Jezus nu de gelijkenis van de wijnstok en de ranken zou vertellen, dan zou hij misschien ook dat beeld gebruiken. Zorg dat je je accu steeds weer oplaadt. Zodat als je onderweg bent, je niet zonder stroom komt te zitten.

Voor veel mensen lijkt de kerk, en God, een hele andere wereld dan hun dagelijkse leven. Dan ben je bezig met je werk, school, je hobby’s, je gezin. Dan heb je eigenlijk helemaal geen tijd om aan God te denken.
En volgens mij is dat helemaal niet erg. Je hoeft niet de hele dag met God bezig te zijn. Je kunt niet de hele dag door bidden. Als je een toets maakt, of bezig bent met een project voor je werk, dan moet je dat toch echt zelf doen.

Maar het is wel goed om tussendoor momenten te hebben om je weer ‘op te laden’. Om even stil te staan: waar ben ik mee bezig? Waar leef ik voor? Wat doet er echt toe voor mij? En om ook het lijntje met God open te houden.

Daar is niet eens zoveel voor nodig, om dat te doen. Je kunt zondag naar de kerk gaan. Een uurtje in de week, dat is eigenlijk niet eens zo veel. Je kunt luisteren naar een mooi lied. Of even een paar minuten tijd nemen om te bidden, of een stukje Bijbel te lezen. Alleen, of met elkaar, als gezin. Of een wandeling maken door de natuur, en gewoon even stil worden.

Door dat te doen houd je het lijntje met God open. Dat heb je nodig, anders komt net als die elektrische auto je geloof een keer tot stilstand. Dan ben je het niet kwijt, maar er zit ook geen ontwikkeling meer in. Dan zie je niet meer op welke manieren God wél aanwezig is, ook in je dagelijkse leven. En, zegt Jezus: dan draag je geen vrucht meer. Dan geef je God geen ruimte om in jouw leven aan het werk te gaan.

Dus: hou dat lijntje open! Laad je accu op. Op een manier die bij jou past. En het is mooi om dat alleen te doen, maar het kan ook heel waardevol en verrijkend zijn om dat samen te doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *