Blog

Liefde geven en ontvangen

Shot uit de serie "Band of Brothers"
Shot uit de serie “Band of Brothers”

Lord, grant that I may not so much seek
To be consoled as to console,
To be understood as to understand,
To be loved as to love

Op het moment kijk ik een serie over de Tweede Wereldoorlog, “Band of Brothers”. In de serie wordt een Amerikaanse compagnie gevolgd, ‘Easy-company’, vanaf het moment dat ze zich inschrijven voor het leger totdat ze de oorlog winnen. Indrukwekkend. Er staat steeds één persoon centraal. In de aflevering die ik gisteren bekeek, is dat de ‘medic’, Eugene Roe. Hij is degene die moet zorgen dat gewonde soldaten eerste hulp krijgen en op een veilige plek terecht komen.

Een grote groep soldaten komt vast te zitten in Bastogne, waar ze zijn omsingeld door Duitse soldaten. Ze hebben te weinig eten, bijna geen munitie, en bijna geen verband en morfine. Daarnaast moeten ze steeds afwachten wanneer ze aangevallen moeten worden. En dat terwijl het flink vriest. Voor de ergste strijd losbarst zie je hoe Eugene iedereen in het oog probeert te houden. Hij probeert de soldaten in zijn compagnie op hun gemak te stellen. En als het hem op een gegeven moment bijna teveel wordt, gaat hij in een gegraven kuil zitten, doet zijn ogen dicht en bidt het gebed dat hierboven staat. Een deel van het gebed van Franciscus.

Ik werd geraakt door het gebed. Ik denk dat iedereen zoekt naar liefde, naar bevestiging. Dat is belangrijk, om dat af en toe te ontvangen. Dat heb je nodig. En toch houdt dit gebed ook een spiegel voor. Liefde ontvangen is goed, en daarnaar verlangen ook. Maar dat moet niet resulteren in een wereld die helemaal om jou draait. Waarin je alleen maar probeert te ontvangen, en niet probeert te geven. Het is een mooi gebed. Help me om nog meer lief te hebben dan ik zelf verlang om liefgehad te worden.

Voor veel christenen is het woord ‘genade’ heel belangrijk. Genade betekent dat je Gods liefde mag ontvangen, om niet. Gratis. En toch… En toch is er iets niet goed, als je die genade, die liefde ontvangt, en er vervolgens niets mee doet. Als je niet op jouw beurt genadig bent naar anderen. Als Gods liefde geen drijfveer wordt om anderen lief te hebben. Of laat ik het andersom zeggen: Gods liefde voor ons mag een basis zijn om anderen lief te hebben. Om meer te worden als Jezus. En dan mag ons gebed zijn zoals het gebed van deze soldaat: “Geef dat wij anderen nóg meer liefhebben dan wij zelf liefgehad willen zijn.” Het is een gebed. Het kan dus zijn dat het niet helemaal van de grond komt, dat het ons niet altijd lukt. Maar we mogen erop vertrouwen dat God ons er wel bij wil helpen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *