Kerst feest?
Kerst feest?

Kerst feest?

December is voor veel mensen een vrolijke, volle maand. Ze hebben het druk met alles regelen, vieren kerst met elkaar, met licht, samen eten, gezelligheid. Je geniet van de mensen om je heen. De straten zijn prachtig verlicht, de winkels zijn mooi ingericht. Je wordt er blij van!

December is voor veel mensen ook een moeilijke, lege maand. Het is stil. Iedereen heeft het druk. Mensen vieren feest, maar zelf heb je niemand, om het mee te vieren, om te lachen, samen te eten. Je kunt door de gladheid de deur niet zomaar uit. De dagen zijn donker en kort, de avonden en nachten lang. Je bent eenzaam..

Veel mensen hebben een dubbel gevoel bij kerst. Omdat, juist waar anderen licht en gezelligheid ervaren, jij die zelf zo ontzettend kunt missen. Dat anderen dat wel hebben, maakt de stilte des te meer beklemmend.

Het is voor jou misschien een maand waarin je het verdriet en het gemis opnieuw voelt, van mensen die je lief waren, en van wie je afscheid moest nemen. Ook al is dat misschien al zo lang geleden. Of is het juist nog maar kort geleden..

Kerst is een feest van licht. Maar wat als je daar zelf zo weinig van ervaart? Kan het dan wel een feest zijn? Of is het dan een periode waar je doorheen moet? Die je vooral moet zien te overleven? Hoop je dat het zo snel mogelijk achter de rug is?

Kerst is niet voor iedereen een feest. En toch mogen we wel vasthouden aan dat Kerst iets is, om vreugde uit te halen.
Maar niet omdat we dan een glimlach op moeten zetten naar de buitenwereld, en moeten doen alsof er niets aan de hand is.

Met Kerst mogen we vieren dat God, in een klein, kwetsbaar kind, naar ons toe komt. Dat de zoon van God mens wordt. Deelt in ons soms rauwe, ruwe bestaan.

Als mensen geen oog voor jou hebben, dan heeft God dat wel. Dat is wat we vieren met Kerst. Hij is bij ons gekomen. Immanuël. God met ons.
Zijn licht schijnt niet alleen op plekken waar al veel licht is. Zijn licht schijnt in de duisternis.

In de donkere nacht
verschijnt een licht
en de duisternis
krijgt het niet in haar macht.
 
In het licht van Gods Zoon,
zien wij zijn goedheid,
zijn waarheid.
In het licht van Gods Zoon,
brengt Hij in kleinheid
zijn grootheid dichtbij.
 
In mijn donkere nacht
verschijnt zijn licht
en de duisternis
krijgt het nooit in haar macht…

Ik wens jullie gezegende Kerstdagen, en een liefdevol, en vreugdevol nieuw jaar,
Waarin je je door God gedragen mag weten.
Hij is bij je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.