Wij verwachten onze hulp van..

  Onze hulp is in de naam van de HEER,
  die hemel en aarde gemaakt heeft.
  Psalm 124:8

  Als je wel eens in de kerk komt, of de diensten online kijkt, dan komen deze woorden je vast bekend voor. In de Protestantse kerk is het – al eeuwen lang – gebruikelijk om de kerkdienst met deze woorden te beginnen. Maar weinig mensen beseffen dat de woorden direct uit de Bijbel komen, uit de psalmen.

  Meer lezen...

  De kortste dag

  Ik merk elk jaar weer aan mezelf dat ik aftel naar de kortste dag. Nog een maand, nog een week. En dan denk ik hoopvol: over twee maanden, over twee weken, is het alweer net zo lang licht als nu!

  Meer lezen...

  Heb elkaar lief

  “Toen ik jong was, mochten wij op zondag niet schaatsen.” De afgelopen weken heb ik dat niet één keer, maar wel drie keer horen zeggen, door verschillende mensen. Mooi, hoe je in gesprekken soms iets tegen kunt komen van hoe het ‘vroeger’ ging. Je kunt je er dan een beeld bij gaan vormen. In de verhalen van mensen om je heen kan het verleden echt tot leven komen. Ook de hele kleine dingen.

  Meer lezen...

  Hokjes

  Deze zomer ben ik op reis geweest, met een groepsreis naar Luxemburg. Voor mij voelde dat best wel als een hele stap. Iedereen ging het afgelopen jaar verschillend met corona en met de maatregelen om. Ik hoorde bij de groep mensen die erg voorzichtig waren.

  Meer lezen...

  Onrecht

  In het Rijksmuseum is op dit moment een tentoonstelling over het slavernijverleden van Nederland. 10 persoonlijke verhalen brengen dat harde verleden een stukje dichterbij. De verhalen van mensen die gedwongen werden om als slaaf te werken op plantages, en die soms op probeerden te komen voor hun vrijheid. De rijke eigenaren van de plantages, die hun slaven hard lieten werken, en zich vrij voelden om hun slaven te straffen, te martelen, te laten doden als ze ‘ongehoorzaam’ waren.

  Meer lezen...

  Grenzen

  Een tijdje terug kwam een vriend van mij even op bezoek, met zijn zoontje Jesse. Een dapper ventje van twee. We maakten met zijn drieën een wandeling door het dorp. Dat ging natuurlijk een stuk langzamer dan normaal. Allemaal dingen waar ik normaal zonder nadenken bij langsloop, daar moest even bij stilgestaan worden. Zoals een muurtje, waar hij toch echt even overheen moest. Of schapen, die we even wat gras moesten voeren.

  Meer lezen...

  Instant Gratification

  Ooit, heel, hééél lang geleden, was ik een student. Dan moest ik een verslag schrijven, en dan zat ik achter mijn computer. En dan… gebeurde er weinig. Er kwam niks uit mijn vingers. Dan voelde het zó makkelijk om eventjes naar Facebook te gaan, of naar een interessante Wikipedia-pagina. Om eventjes Patience of Spider te gaan spelen. En voor je het wist, was er weer een uur voorbij. ‘SOGgen’ noemden mijn medestudenten dat: ‘studieontwijkend gedrag’.

  Meer lezen...

  Hoop

  Op een afgelegen plaats houdt een jonge moeder haar pasgeboren kindje in haar armen. Het is net die nacht geboren. Zij, en zijn vader, hebben weinig. Maar ze kan het kindje in elk geval warmte en liefde geven.
  Ze is moe. En ze voelt zich bezorgd. Hoe moet ze dit kindje een toekomst geven, als ze zelf al niets heeft? In wat voor een wereld moet dit kind opgroeien? Een wereld van oorlog, van onderdrukking, van ziekte, van pijn en verdriet? Een wereld waarin het donker zo vaak lijkt te winnen?

  Meer lezen...

  Welke waarde hecht je aan geld?

  Bron: ANP


  Jezus richtte zich ook tot zijn leerlingen: ‘Er was eens een rijke man die een rentmeester had en te horen kreeg dat de rentmeester zijn eigendommen verkwistte. De rijke man riep de rentmeester bij zich en zei tegen hem: “Wat hoor ik over jou? Leg verantwoording af van je beheer, want je kunt niet langer rentmeester blijven.” Toen zei de rentmeester bij zichzelf: Wat moet ik doen nu mijn heer mij het beheer afneemt? Werken op het land kan ik niet, en voor bedelen schaam ik me. Maar ik weet al wat ik moet doen om ervoor te zorgen dat de mensen, wanneer ik van mijn beheerderstaak ben ontheven, mij bij hen thuis ontvangen. Een voor een riep hij de schuldenaars van zijn heer bij zich. De eerste vroeg hij: “Hoeveel bent u mijn heer schuldig?” “Honderd vaten olijfolie,” antwoordde de schuldenaar. De rentmeester zei tegen hem: “Hier is uw schuldbewijs, ga zitten en maak er gauw vijftig van.” Daarna vroeg hij aan de volgende schuldenaar: “En u, hoeveel bent u schuldig?” “Honderd balen graan,” luidde het antwoord. De rentmeester zei: “Hier is uw schuldbewijs, maak er tachtig van.” En de heer prees de oneerlijke rentmeester omdat hij slim had gehandeld. De kinderen van deze wereld gaan immers slimmer met elkaar om dan de kinderen van het licht. Ook ik zeg jullie: maak vrienden met behulp van de valse mammon, opdat jullie in de eeuwige tenten worden opgenomen wanneer de mammon er niet meer is.

  Meer lezen...

  Stil

  Op het moment dat ik deze column schrijf, heb ik net op het nieuws gelezen over de aanslag in Nice, waarbij meerdere mensen om het leven zijn gebracht. Eén op gruwelijke wijze. Stil word ik ervan. Ik voel me ontdaan. Bij zoveel haat, bij dat je met een mes een kerk in kunt lopen en een ander mens, een medemens, zoiets vreselijks aan kunt doen.

  Meer lezen...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *