Jake Schimmel
Blog

Blog

  Grenzen

  Een tijdje terug kwam een vriend van mij even op bezoek, met zijn zoontje Jesse. Een dapper ventje van twee. We maakten met zijn drieën een wandeling door het dorp. Dat ging natuurlijk een stuk langzamer dan normaal. Allemaal dingen waar ik normaal zonder nadenken bij langsloop, daar moest even bij stilgestaan worden. Zoals een muurtje, waar hij toch echt even overheen moest. Of schapen, die we even wat gras moesten voeren.

  Meer lezen...

  Instant Gratification

  Ooit, heel, hééél lang geleden, was ik een student. Dan moest ik een verslag schrijven, en dan zat ik achter mijn computer. En dan… gebeurde er weinig. Er kwam niks uit mijn vingers. Dan voelde het zó makkelijk om eventjes naar Facebook te gaan, of naar een interessante Wikipedia-pagina. Om eventjes Patience of Spider te gaan spelen. En voor je het wist, was er weer een uur voorbij. ‘SOGgen’ noemden mijn medestudenten dat: ‘studieontwijkend gedrag’.

  Meer lezen...

  Hoop

  Op een afgelegen plaats houdt een jonge moeder haar pasgeboren kindje in haar armen. Het is net die nacht geboren. Zij, en zijn vader, hebben weinig. Maar ze kan het kindje in elk geval warmte en liefde geven.
  Ze is moe. En ze voelt zich bezorgd. Hoe moet ze dit kindje een toekomst geven, als ze zelf al niets heeft? In wat voor een wereld moet dit kind opgroeien? Een wereld van oorlog, van onderdrukking, van ziekte, van pijn en verdriet? Een wereld waarin het donker zo vaak lijkt te winnen?

  Meer lezen...

  Welke waarde hecht je aan geld?

  Bron: ANP


  Jezus richtte zich ook tot zijn leerlingen: ‘Er was eens een rijke man die een rentmeester had en te horen kreeg dat de rentmeester zijn eigendommen verkwistte. De rijke man riep de rentmeester bij zich en zei tegen hem: “Wat hoor ik over jou? Leg verantwoording af van je beheer, want je kunt niet langer rentmeester blijven.” Toen zei de rentmeester bij zichzelf: Wat moet ik doen nu mijn heer mij het beheer afneemt? Werken op het land kan ik niet, en voor bedelen schaam ik me. Maar ik weet al wat ik moet doen om ervoor te zorgen dat de mensen, wanneer ik van mijn beheerderstaak ben ontheven, mij bij hen thuis ontvangen. Een voor een riep hij de schuldenaars van zijn heer bij zich. De eerste vroeg hij: “Hoeveel bent u mijn heer schuldig?” “Honderd vaten olijfolie,” antwoordde de schuldenaar. De rentmeester zei tegen hem: “Hier is uw schuldbewijs, ga zitten en maak er gauw vijftig van.” Daarna vroeg hij aan de volgende schuldenaar: “En u, hoeveel bent u schuldig?” “Honderd balen graan,” luidde het antwoord. De rentmeester zei: “Hier is uw schuldbewijs, maak er tachtig van.” En de heer prees de oneerlijke rentmeester omdat hij slim had gehandeld. De kinderen van deze wereld gaan immers slimmer met elkaar om dan de kinderen van het licht. Ook ik zeg jullie: maak vrienden met behulp van de valse mammon, opdat jullie in de eeuwige tenten worden opgenomen wanneer de mammon er niet meer is.

  Meer lezen...

  Stil

  Op het moment dat ik deze column schrijf, heb ik net op het nieuws gelezen over de aanslag in Nice, waarbij meerdere mensen om het leven zijn gebracht. Eén op gruwelijke wijze. Stil word ik ervan. Ik voel me ontdaan. Bij zoveel haat, bij dat je met een mes een kerk in kunt lopen en een ander mens, een medemens, zoiets vreselijks aan kunt doen.

  Meer lezen...

  Free Hugs

  Mis je dat ook wel eens, in deze tijd van anderhalve meter afstand: dat je iemand eens een lekker dikke knuffel kunt geven? Knuffelen, daar kan ik normaal gesproken echt van genieten. Als ik bij mijn ouders op bezoek ben, of bij vrienden langs ga. Ik heb wel eens gelezen, dat als je knuffelt, dat je een hormoon aanmaakt dat maakt dat je je veilig voelt, geborgen. En: als je iemand knuffelt, dan voel je je verbonden met elkaar.

  Meer lezen...

  Een nieuwe dag

  Het is alweer meer dan drie maanden geleden dat ons land in een intelligente lockdown is gegaan. De tijd die volgde was voor veel mensen een angstige periode. Wat als het virus ook jou of je omgeving zou treffen? Langzaam, stukje bij beetje, werden de nieuwe regels die waren ingesteld om de verspreiding van het virus in te perken versoepeld. Ook vandaag volgt een versoepeling. En daarmee gloort weer een beetje hoop aan de horizon.

  Meer lezen...

  Hoe vier je vrijheid?

  Gisteren, 5 mei, mochten we vieren dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetting. Die bezetting heeft vijf lange jaren geduurd. Als je verhalen hoort over de tweede wereldoorlog, dan krijg je soms het gevoel dat er elke dag weer spannende dingen gebeurden. Maar eigenlijk was het niet zo heel anders dan nu. Het leven ging ‘gewoon’ door, maar dan op een andere manier. En toch moest je steeds alert zijn, op je hoede.

  Meer lezen...

  Tot rust komen

  Grappig genoeg hoorde ik de afgelopen weken veel mensen zich verspreken: meer dan eens noemde iemand de voorjaarsvakantie de ‘herfstvakantie’. Dat komt vast door al die regen, en het grijze weer.
  Ik hoor ook veel mensen vertellen dat ze best vermoeid zijn, en weer snakken naar de lente. Zelf merk ik dat ook wel. Ik kan best wel weer een beetje zon gebruiken.

  Meer lezen...

  Oud en nieuw

  Oud en nieuw is altijd een moment van terugkijken. Wat kun je veel meemaken in een jaar tijd! Soms mooie dingen, die je leven compleet veranderen. Een nieuw huis, een nieuwe baan, een nieuwe relatie, een kind of kleinkind. Dat is meteen een nieuw begin!

  Meer lezen...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *