Blog

Aan Jezus’ voeten zitten

Maria en Marta

Lukas 10:38-39: Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden.

Het nieuwe seizoen is weer begonnen. De eerste drukke weken na de vakantie zijn weer achter de rug. Je begint zo’n nieuwe periode weer met veel moed, en met veel nieuwe ideeën. Lekker uitgerust van de vakantie. Maar al gauw zit je in een sleur. Dan verandert genieten van je werk en van de dingen die je doet in ‘moeten’. Hoe je daar ook je best voor doet. Het werk stapelt zich weer op.

Maar je kunt niet leven van vakantie naar vakantie, alsof dat de enige momenten zijn waarop je ‘echt’ kunt leven. Het is belangrijk om ook tussendoor momenten te nemen om uit te rusten, om te genieten van wat je hebt, van de mensen om je heen. En om naar God te luisteren, en Hem te danken voor wat Hij je geeft. Anders raak je al snel opgebrand.

Ja, makkelijk gezegd, denk je nu. Waar moet ik de tijd vandaan halen om dat te doen? Of de energie?
Het Bijbelvers dat ik heb genoemd gaat over twee zussen: Maria en Marta. Jezus bezocht hun dorp. En zoals altijd bracht hij een hele menigte met zich mee. Van alles moest er geregeld worden. Marta neemt die verantwoordelijkheid op zich. Ze denkt: als ik het niet doe, wie dan wel? En ze begint voor de gasten te zorgen.

Met verantwoordelijkheid nemen is niets mis. Soms moeten er dingen geregeld worden. Maar het is ook belangrijk om te onderscheiden wat er écht belangrijk is. Er zijn altijd wel dingen die geregeld moeten worden. Maar Jezus kwam niet elke week langs hun dorp. Daarom kiest Maria ervoor om bij Hem te gaan zitten, en naar Jezus’ woorden te luisteren.

Marta denkt dat ze haar verantwoordelijkheid neemt door voor alle gasten te zorgen. En het is goed dat ze dat doet. Maar misschien is het wel haar eerste verantwoordelijkheid om ook aan Jezus’ voeten te zitten. Om niet alleen maar te doen wat ze moet doen, maar om stil te staan bij wat echt wezenlijk is in haar leven. Om te luisteren naar de woorden van Jezus, net als Maria. En om dat haar leven vervolgens te laten bepalen.

We hoeven ons leven niet op eigen kracht te leven. Ook wij mogen steeds weer aan Jezus’ voeten gaan zitten. Liefde, rust en kracht van Hem ontvangen. Om vervolgens met een nieuwe focus de dag in te gaan. Want we hoeven het niet meer alleen te doen: God gaat met ons mee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *